Safety first

Veilig werken staat bij Technische Unie voorop. We doen het al heel goed! Toch is blijkt in de praktijk vaak een mega-uitdaging. René Grob zit er als Hogere Veiligheidskundige bovenop. Want ook hij wil graag iedereen vrolijk – en gezond – naar huis. Hoe hij dit aanpakt vragen we aan René. 

Hoe gaat het met de veiligheid? 

“Vooral in onze logistieke omgeving blijft het een uitdaging. Natuurlijk moeten we zorgen dat de werkvloer opgeruimd is, moeten we goed opletten bij het inruimen van stellingen, vrachtwagens goed beladen en beschermingsmiddelen dragen. Maar het belangrijkste is dat je in een logistieke omgeving in één oogopslag kunt zien wat waar gebeurt en hoe jij je moet gedragen. Waar je mag lopen, waar rijden trucks, waar worden goederen opgeslagen et cetera..” 

Is dat bij ons het geval? 

“We zijn goed op weg. In 2019 hebben we alle vloerplannen van de overslagpunten en de distributiecentra geanalyseerd, met als doel om rijdend verkeer en voetgangers van elkaar te scheiden. Dat was een mega-klus, want je moet al je logistieke processen uiteenrafelen en weer in elkaar zetten. De lokale leidinggevenden hebben dit goed gedaan en nieuwe vloerplannen gemaakt. Die gaan we begin dit jaar realiseren.” 

Wat betekent dat? 

“Dat betekent dat we met pictogrammen en belijning voor iedereen duidelijk maken wat je moet doen op een werkplek en ook wat je moet laten. Daarover mag geen misverstand bestaan. Alles om te voorkomen dat collega’s en bezoekers gewond raken.” 

Je werk is dus echt gerichtop het voorkomen van ongevallen? 

“Zeker. Een menselijke fout kan altijd gebeuren. Daar gaat vaak ook nog wel een lerend effect van uit. Maar we moeten wél voorkomen dát iemand gewond raakt. En dat doen we door zaken zichtbaar en duidelijk te maken. Door efficiënte logistieke processen te ontwikkelen. Meestal is een efficiënt proces ook een veilige proces. Het mee-ontwikkelen daarvan is echt één van mijn persoonlijke missies. 

Rene Grob, Hogere Veiligheidskundige, Alphen aan den Rijn
Publicatiedatum 5-2-2020

Terug Delen
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Voeg jouw reactie toe!