Coachen bij Technische Unie

“Ik leer collega’s hoe ze iets op een minder belastende manier kunnen doen” vertelt TU Prof coach Maritzka Misset. Iedere magazijnmedewerker krijgt een TU Prof trainin, gericht op veiligheid, fysieke belasting en kwaliteit. Maritzka is magazijnmedewerker én TU Prof coach in DC Alphen aan den Rijn. Zij begeleidt collega’s van DPS (Dynamic Picking System) en Ompak op weg naar hun TU Prof examen.

Wat doe jij als TU Prof coach?

“Ik coach collega’s om hun werk zo goed mogelijk te doen. Veel gaat over de fysieke belasting van je lichaam denk aan hoe je het beste een bak tilt, hoe je bij je computer of op de opstapbalk staat, dat soort dingen. Daarnaast gaat het over veiligheid. Waar zitten de nooduitgangen, waar zit de noodstop, hoe voorkom je ongelukken? En kwaliteit: hoe draag je bij aan een tevreden klant?”

Hoe ziet zo’n training eruit?

“Alles vindt plaats op de werkvloer en het is altijd één-op-één. Van tevoren neem ik met die collega door wat hij of zij kan verwachten. Tijdens het werken kijk ik een tijdje mee en geef ik adviezen. Ik geef ook oefenopdrachten, zodat ze buiten de coaching om kunnen oefenen. Als ze het examen spannend vinden geef ik daar natuurlijk ook aandacht aan.”

En hoe combineer je coaching met je werk?

“Op dit moment werk ik 2 dagen als magazijnmedewerker. In verband met het coronavirus lag het coachen een tijdje stil. Langzaam pak ik dat weer op, uiteraard op gepaste afstand. Maar als ik gewoon aan het werk ben en iets zie dat anders zou kunnen, dan zit ik zo weer in mijn coach-rol. Ik kan het toch niet laten! Als iemand een bak uit de stelling pakt met één hand, dan loop ik altijd even langs en zeg ik: ‘hé, zo heb je dat toch niet geleerd?’ Met een grapje en een knipoog accepteren ze dat wel. Ik leer collega’s hoe ze dingen beter kunnen doen, zonder ze te betuttelen. Soms vragen ze of ik even mee wil kijken. Ik heb als coach de mogelijkheid de medewerkers te coachen daar waar het nodig is.

Waarom is de TU Prof training zo belangrijk?

“We hebben hier ongeveer 300 medewerkers, van klein tot groot en van jong tot oud. We maken veel repetitieve bewegingen, als je dat niet op een juiste manier doet is er een mogelijkheid dat je lichaam overbelast raakt. Maar het gaat ook over efficiënt en veilig werken. Uiteindelijk gaat het zelfs over werkplezier. Contact met elkaar, je verhaal kwijt kunnen. Daar ben ik ook coach voor.”

Maritzka Misset, Magazijnmedewerker, Alphen aan den Rijn
Publicatiedatum 27-5-2020

Terug Delen
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Voeg jouw reactie toe!