Circulaire processen ontwikkelen

Samen met Technische Unie en leveranciers op zoek naar een circulaire samenwerking, dat is wat Folkert van der Spek, student Technische Bedrijfskunde, deed als afstudeerproject. Gefascineerd door agile werken en veranderprocessen dook Folkert in de processen van Technische Unie.

Waar ging je afstudeerproject over?

Ik onderzocht hoe we een solide reverse proces kunnen inrichten, naast de huidige retourprocessen. Wat moet daarvoor ingericht worden, welke processen veranderen en wat is haalbaar. Er gebeurt veel in de richting van een circulaire economie. Technische Unie zoekt altijd naar nieuwe vormen van dienstverlening en is zeer betrokken bij een duurzame samenleving. Het reverse proces is daar een mooi voorbeeld van. Vanuit een pilot in Zwolle werd de commerciële haalbaarheid onderzocht. In mijn onderzoek richtte ik mij op de huidige processen die deze pilot moesten gaan ondersteunen.

Welke nieuwe circulaire processen onderzocht je?

In de pilot in Zwolle worden, in samenwerking met de leverancier, gebruikte pompen teruggenomen door Technische Unie om deze vervolgens bij de leverancier af te leveren, om te recyclen. Dit is slechts een van de toepassingen van een circulair proces. Een ander voorbeeld is dat we producten van klanten terug nemen, inspecteren en vervolgens weer verkopen. Klanten vragen Technische Unie om dit soort toepassingen en hier denkt Technische Unie dan ook graag in mee.

Wat is je conclusie?

Ik denk dat het niet uitmaakt wat je doet als groothandel, de basis is altijd dat je als bedrijf een solide reverse proces aan moet kunnen bieden. Het normale retourproces blijft binnen de organisatie bestaan. De circulaire reverse proces heeft meer lagen, denk aan reparatie, refurbish, terug naar leverancier, etc. Ik heb alle processen, aan de hand van gesprekken met andere bedrijven, vertaald naar Technische Unie en een procesoverzicht gemaakt, welke beslissingsmomenten en welke stappen op IT en besturingsgebied volgen er nog.

Wat wil je de volgende afstudeerder meegeven over Technische Unie?

Technische Unie is een heel mooi bedrijf met diepe wortels. Probeer de kern van de organisatie niet om te gooien maar de takken naar een nieuwe richting toe te leiden. Zorg dat je de kerncompetentie scherp krijgt, wat doet Technische Unie nu echt. Verder het is een warm, vriendelijk en persoonlijk bedrijf met een open cultuur. Een bedrijf vol ambitie.

Folkert van der Spek, afstudeerder Technische Bedrijfskunde
#weekvandeCE

Publicatiedatum: 16-1-2019

Terug Delen
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Voeg jouw reactie toe!